Gaziantepli Depremzedeler: “Devlet 200 kişilik çadır kurup bize düzenli yemek veremez miydi? Devlet aciz miydi?”
Haberini Gaziantep’in İslahiye ilçesinde CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka’nın yaptığı depremzede, “Devlet yanımızda olsun istiyoruz, bunu istiyoruz. Devlet 200 kişilik çadır kuramaz mıydı?” Buraya gelip bize düzenli yemek verin mi? Devlet mi acizdi? “Biz bunu istiyoruz. Duş alsak, çadır kursak, duş alsak, temizliğimizi yapsak olmaz mı? Burada 16-17 gündür banyo yapmayan bir arkadaşımız var” dedi.
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya ile birlikte Gaziantep’in İslahiye ilçesinde depremzedeleri ziyaret etti. İlçede TOKİ sitesinde evi olan depremzedeler, evlerinin hasar tespitinin henüz yapılmadığını belirtti. Bir depremzede şunları söyledi:
“ELEKTRİĞİMİZ BİLE YOK. ŞİMDİ ÇOK MAĞDUR OLDUK”
“Kimsenin girme şansı yok, resmen sallanıyor. Hiçbir yetkili ‘ağır hasar, orta hasar’ var ya da hiçbir şey bize fırsat vermiyor demedi. Şu anda 16-20 kişilik bir çadırda oturuyoruz. günler. Elektriğimiz bile yok. Artık mağduruz.”
Kendilerinde duş imkanı olmadığını belirten depremzede, “Zaten elektrik varsa elektrik istemiyoruz, o yüzden vazgeçtik. Sadece akşamdan akşama bir hayırsever gelirse yemek getiriyor. İslahiye.Kendi imkanlarımız ile yaşıyoruz.Bütün komşularım burada çadırlardayız.16-17 gün oldu.Biz o ızdırabı yaşıyoruz’ dedi.
“BİR ARKADAŞ GELDİ, ORTA HASARLI GÖRÜNDÜ, SONRA ÇIKARDI”
Depremzede e-Devlet’ten evinin hasar tespiti için başvurduğunu belirterek, “İkinci gün başvurduk. Önce bir arkadaş geldi orta hasarlı çıktı. Daha sonra orta hasarlıyı kaldırdılar. Şimdi nerede olursa olsun.” Başvuruyoruz ‘Eviniz hiç görünmüyor. Orta hasar. Hasar, ağır hasar, yıkım; hiçbir şey görünmüyor’ diyorlar. Hiçbir haktan yararlanamıyorum. Şu anda mağdur biziz, mağduruz. ortada dün konteynıra gittim adın listede yok dediler çocuklarım hep dışarıda ben burada yalnızım komşum da bu arkadaş gibi formda çadırda yok henüz geldi” dedi.
“MUHTAR, ‘BİZ ÇADIR İÇİN KİŞİ VERMİYORUZ’ DEDİ”
Bir depremzede daha çadır bulmakta zorlandığını anlatarak, şunları söyledi:
“Biz üç aileyiz. Çocuklar soğukta üşümesinler diye köyde kalıyoruz. İçinde soba var. Gittik ‘Muhtar verecek’ dediler. köy muhtarı burada bu sefer köyde muhtara geldim çadır için dedi tek tek vermiyoruz bizim köyde Altınüzüm köyde muhtara gidip aldım çadır.”
İslahiye’de kurulan çadır kentte görüştüğü bir diğer depremzede Aylin Nazlıaka ise şunları söyledi:
“YETKİLİLERDEN KİMSEYE ULAŞAMIYORUZ”
“Durumumuz içler acısı. Çadırda aydınlatma yok, ışık yok, hiçbir şey yok. Telefonlarımızı şarj edecek bir şey yok. Yetkililerden zaten kimseye ulaşamıyoruz. Durum bu. Yere yatıyoruz. Altımıza battaniye çek yatıyoruz.Üzerimize iki battaniye çekiyoruz.Toz toprak bizim.Senin için önemli değil can önemli.
“BİZ YANIMIZDAYIZ, BUNU İSTİYORUZ”
Yemek durumu şu şekilde; yemek kulağa çok düzensiz geliyor. Günde bir veya iki kez gelir. Saatten emin değil, bir şey belli değil. Birileri geliyor buraya ‘Vatandaşlar yemek geldi’, yemeği ondan biliyoruz. Mutlaka yemek zamanı değildir. Devleti görmek istiyoruz. Devlet yanımızda olsun istiyoruz. Devlet 200 kişilik çadır kurup bize düzenli yemek veremez mi? Devlet çaresiz miydi? Bunu istiyoruz. Duş, çadır kurup duş alıp temizlik yapsak böyle olmaz mıydı? 16-17 gündür banyo yapmayan bir arkadaşımız var burada. Yani depremle birlikte salgın da olabilir. Devlet bunu yapamaz mıydı?
“YARDIM GELİR, GÜÇLÜ OLUR, ZAYIF OLMAZ”
Giyim konusunda karamsarlık yok. Hayırsever vatandaşlar giysiyi bizzat getirdi. Burada devleti göremedik. Yardım geliyor, minibüs geliyor, herkes gidiyor, güçlü olan alıyor, zayıf olan alamıyor. Yardım böyle dağıtılır. Organize sıfır. Organize yok, hayır. Vatandaşlar birlik oldu. Vatandaşla bir sorunumuz yok. Vatandaşı rahat bıraksınlar, herkesle kardeş olacağız. Vatandaşla bir sorunumuz yok. Tam bu yemekte… Diğer tarafta da takkeli, şalvarlı biri gelip yardım dağıttı. Orada biraz kasvet vardı. birinci dereceden tanıdıklarına verdiler. Birçoğu onu oraya götürdü, her şeyi aldı, görmediğimiz bir şey. Aslında açgözlülük de yapmıyoruz Aylin Hanım. İhtiyacım yoksa ‘Başka vatandaş alsın’ derim. Yani vatandaş olarak bu fedakarlığı gösteriyoruz. Evimin hasar tespiti henüz yapılmadı, Kaymakamlığa başvurdum. Ancak dediğim gibi cemaatin bazı üyeleri konteynere bile geçiş yaptı. Bunu, evimin henüz hasar görmediğini kanıtlayabilirim. Ben de o kadar güçlü değilim. Ben çok düşük gelirli bir insanım. Maaşım var, emekli maaşım var.”