Teknoloji

ASELSAN 2022 yılını yüzde 75 büyüme ile kapattı

ASELSAN, yerli ve milli teknoloji analizleri ile üretimini artırdığı geçen yılki büyümesini rakam ve oranlarla açıkladı.

ASELSAN’ın brüt kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 77 artarken, Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72 artarak 9,5 milyar TL’ye ulaştı.

FAVÖK marjı yüzde 27 olan ASELSAN’ın net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67 artarak 11,9 milyar TL oldu. Şirketin özkaynak efektif oranı yüzde 52 oldu.

“Yerli ve milli gücümüzle ürettiğimiz yüksek teknolojili projelerimizi hem ülkemizde hem de küresel arenada kullanıcılarımızın beğenisine sunduk”

ASELSAN Yönetim Kurulu Lideri ve Genel Müdürü Prof. hem ülkemizdeki hem de global arenadaki kullanıcılarımızın

2022 yılında %75 artan gelirimiz 35,3 milyar TL’ye ulaştı. Başarılı bir yılı daha geride bırakırken, güçlü ve bağımsız bir Türkiye için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. 2022 yılında satın almalarımızın yüzde 70’ini yurt içinden karşılayarak tedarikçilerimize yaklaşık 23,4 milyar TL ödeme yaptık.

160 farklı ürün millileştirildi

2022 yılında 160 farklı ürünün millileşme sürecini başarıyla tamamladık. Böylece son 3 yılda millileştirdiğimiz ürün sayısını yaklaşık 670’e çıkardık ve 500 milyon dolara yakın bir büyüklüğün ülkemizde kalmasını sağladık. 2022 yılında bugüne kadar satışı yapılmayan 3 yeni ülkeye ASELSAN eserlerini ihraç ettik. Son 4 yılda kullanıcı olduğumuz ülke sayısı 18 yeni ülke ile 81’e ulaştı. Yurt dışında daha önce satışı yapılmamış 50 farklı eserimiz, son 4 yılda imzalanan yurt dışı satış sözleşmeleri ile uluslararası arenaya sunuldu. Yurtdışı bakiye siparişimiz 1 milyar dolar seviyesine ulaştı.

“Ülkemizi oyunun kurallarını değiştiren bir güç haline getirmeye kararlıyız”

Türkiye için dünyanın en gelişmiş İnsansız Deniz Araçları (IDA) teknolojilerini geliştirip ürettiklerini belirten Görgün, en yüksek teknolojilerin kullanıldığı IDA alanında Türkiye’yi ezber bozan bir ülke haline getirmeye kararlı olduklarını söyledi.

İnsansız hava araçları için de çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Görgün, şu ifadeleri kullandı.

“En yüksek teknolojilerin kullanıldığı İDA alanında ülkemizi ezber bozan bir ülke haline getirmeye kararlıyız. ASELSAN tarafından geliştirilen MARLIN İDA ve Albatros-S İDA Sürü Projeleri başta olmak üzere Mavi Vatan’ın teknolojik koruyucuları, yolumuza devam edecektir. Bayraktar AKINCI TİHA kamera ve ASELSAN CATS kamera Daha önce Minyatür Güdümlü Bomba (TOLUN) ile başarılı bir şekilde vurulan ASELSAN LGK sistemi ile gerçekleştirilen ASELSAN LGK atış testini başarı ile tamamladık. ASELSAN mühendisliğinin AKINCI platformundan bir kare.

Görgün ise, ASELSAN-ROKETSAN iş birliğiyle Sinop Test Merkezi’nde SİPER Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi’nin test atışlarının başarıyla gerçekleştirildiğini belirterek, Türkiye’nin katmanlı hava savunma ihtiyacını yerli imkanlarla karşılamak.

“ASELSAN KOBALT’ı geliştirdik ve devreye aldık”

Görgün, askeri alanda olduğu kadar sivil alanda da Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşıladıklarını ve çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirterek, şöyle devam etti:

ASELSAN’ın da içinde yer aldığı ulaşım alanında büyük bir hizmet daha Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle hayata geçirildi. Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin en hızlı metrosu olan İstanbul Havalimanı Metrosu’nun açılışını yaptı. Bu gurur verici projede, metro hududu sinyalizasyon sistemi ASELSAN KOBALT’ı milli mühendislik gücümüz ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile yaptığımız iş birliği sonucunda geliştirerek devreye aldık. Sivil alanda yetkinliğimizi ortaya koyduğumuz bu tür projelerde yer almaya ve ülkemiz için çalışmaya devam edeceğiz. Geliştirdiğimiz Kalp-Akciğer Makinesi Projesi ile Uluslararası Tasarım Ödülü Yarışması’nda eser tasarımı kategorisinde Uluslararası Tasarım Ödülü-Gümüş’e layık görüldük. Buradan aldığımız güçle sivil alandaki yetkinliklerimizi uluslararası arenada sergilemeye devam edeceğiz.

Sıfır Atık En İyi Uygulama Ödülünü Aldık

Geleceğe değer katmak için hayata geçirdiğimiz Sıfır Atık uygulamamız bir kez daha takdir topladı. ASELSAN olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlenen Sıfır Atık Projesi kapsamında 3. Uluslararası Sıfır Atık Zirvesi ve Ödül Töreni’nde Sıfır Atık En İyi Uygulama Ödülü’ne layık görüldük. Ayrıca tüm faaliyetlerinde en uygun kaliteyi yakalarken iklim değişikliği ve çevre çalışmalarına da önem veren ASELSAN, faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonları analiz ederek güzelleştirme çalışmalarına devam etmektedir. Bu kapsamda ASELSAN, tükettiği elektriği yenilenebilir kaynaklardan üretebilecek Güneş Enerjisi Santrali kurulmasına karar vermiştir. Toplam DC kapasitesinin 75 MW olması planlanan santralde ASELSAN’ın milli imkanlarla ürettiği ve bu yıl piyasaya sunacağı 250 kw ASELSAN PULSAR serisi inverterler kullanılacak ve santralin işletimi ASELSAN tarafından sağlanacaktır. Özetle ASELSAN olarak 2022 yılını sürdürülebilir büyümemiz ve güçlü bilançomuzla kapattık. 2022 yılında ASELSAN ailesi olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için yılmadan çalıştık. 2023 yılında da tam bağımsızlık hedefimiz doğrultusunda ülkemizi temsil etmeye ve daha ileriye taşımaya devam edeceğiz. Başkanımıza, Savunma Sanayii Başkanlığımıza, değerli ASELSAN aileme ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.

nazimiye-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu