Haber

Çin ‘saldırgan’ kıyafet ve sembolleri yasaklamaya hazırlanıyor

Çin’de kamu güvenliği yasasında yapılması önerilen değişiklikle birlikte, Çin’in ‘ruhunu zedeleyen’ veya ‘duygularını inciten’ yorum, kıyafet ve semboller suç kapsamına alınacak.

The Guardian gazetesinin haberine göre avukatlar, geçtiğimiz hafta kamuoyuna açıklanan tasarının kabul edilmesi halinde yasanın keyfi olarak kullanılabileceği ve daha fazla sansüre yol açabileceği uyarısında bulundu. Bu nedenle pek çok hukukçu ve blog yazarı, teklifte yer alan ilgili hususların tekliften çıkarılmasını talep etti.

‘BUGÜN GİYİNİR, YARIN KONUŞUR VE DÜŞÜNÜRÜZ…’

Konuyla ilgili makale yazan Çin Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Hukuk Fakültesi’nden hukuk profesörü Zhao Hong, tasarıda “hukuki netlik bulunmadığını” ve kamu otoritesinin kötüye kullanılma potansiyeli bulunduğunu kaydetti. Zhao’nun makalesi 6 Eylül Çarşamba günü çevrimiçi devlet medya kuruluşu Paper’dan kaldırıldı.

Akademisyen ve yorumcuların kamuoyuna tasarıya ilişkin görüşlerini paylaşma çağrısı yapmasının ardından Çin parlamentosunun internet sitesi Ulusal Halk Kongresi’ne (NPC) yaklaşık 39 bin kişi geri bildirimde bulundu.

Yasanın ‘daha fazla sansüre’ yol açacağı endişesi de sosyal medyada yapılan yorumlarda dile getirildi. Bir Weibo kullanıcısı, gönderisinde “Bugün belirli kıyafetleri giymenizi, yarın konuşmanızı ve ondan sonraki günü düşünmenizi engelleyebilirler” diye yazdı.

‘HANGİ PROSEDÜRLE?’

Doğu Çin Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Hukuk Fakültesi’nden anayasa avukatı Tong Zhiwei, Weibo sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “‘Çin ulusunun ruhunu’ kim onaylıyor ve hangi prosedüre göre? Kim tanıyor? ‘Çin ulusunun duyarlılığı’ ve hangi prosedüre göre?” diye sordu. Tong şöyle devam etti: “Eğer NPC Daimi Komitesi bu maddeyi şu anki haliyle kabul ederse, kolluk kuvvetleri ve yargı işleri kaçınılmaz olarak insanların şefin iradesine göre tutuklanmasına ve cezalandırılmasına yol açacaktır.” Tong, bunun ‘sonsuz hasara’ yol açacağının altını çizdi. (DIŞ HABER)

kuyucak-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu