Ekonomi

Ekonomistler İngiltere’de sıkılaşma döngüsünün sona erdiğine inanıyor

Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre İngiltere’de Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), ekim ayında yıllık bazda yüzde 4,6 ile piyasa beklentilerinin üzerinde yavaşladı. Enflasyon Eylül ayında yıllık bazda yüzde 6,7 oldu.

Özellikle gelişmiş ekonomiler arasında uzun süredir en yüksek enflasyona sahip ülke olarak öne çıkan İngiltere’de, Aralık 2021’den bu yana artan politika faizine rağmen enflasyon yapışkan hale geldi.

Ülkede faiz oranının yüzde 0,1 olduğu Aralık 2021’de başlayan sıkılaşma döngüsünde BoE, siyasi faiz oranını üst üste 14 kez artırdı ve Ağustos ayında yüzde 5,25 ile 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Banka, 18 aylık sıkılaştırma sürecinin ardından ilk kez Eylül ayında faiz artırımına ara vererek faiz oranını sabit tuttu.

BoE, elektrik fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Ekim enflasyonunun keskin bir şekilde düşeceği beklentisiyle 2 Kasım’daki toplantısında faiz artışına ikinci kez ara verdi.

Ekonomistler, bugün açıklanan enflasyon verilerinin ardından önümüzdeki ay yapılacak BoE toplantısında faizlerde yeni bir artış ihtimalinin çok zayıf olduğunu ve ülkede faiz oranlarının artık zirveye ulaştığını düşünüyor.

Deloitte Kıdemli Ekonomisti Debapratim De, enflasyon verilerinin ardından yaptığı değerlendirmede, Ekim ayında enflasyonda yaşanan sert düşüşün önemli bir gelişme olduğunu ve fiyat baskılarının hafiflemeye devam ettiğini belirterek, “Yine de enflasyonun toparlanması için kat edilmesi gereken mesafe var” dedi. Ancak bugünkü enflasyon verileri yatırımcıların BoE’den faydalanacağını gösteriyor, “Politika faizinin zirve yaptığı görüşünü destekliyor. Enflasyonun daha da gerilemesi piyasanın önümüzdeki yıl politika faizindeki ilk indirimin zamanlamasına ilişkin beklentilerini öne çıkarabilir.” sözlerini kullandı.

Capital Economics İngiltere Başekonomisti Paul Dales, ülkede beklenenden fazla yavaşlayan enflasyonun ABD ve Euro Bölgesi seviyelerine yaklaştığını belirterek, “Enflasyon verileri bazı grupların BoE’nin faiz artırımına ilişkin beklentilerini artırabilir” dedi. Gelecek yılın ortasından itibaren politika faizini düşüreceğiz.” değerlendirmesini yaptı.

ING Think Gelişmiş Piyasalar Ekonomisti James Smith, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın “enflasyonu yarıya indirme” hedefine Ekim ayında enflasyonun yüzde 4,6’ya düşmesiyle ulaştığını, BoE’nin bu sonuçlardan memnun olması gerektiğini belirtti.

Hizmet enflasyonundaki düşüşün BoE açısından özellikle önemli olduğuna işaret eden Smith, “Veriler BoE’nin bu yıl daha da sıkılaşma ihtimalini ortadan kaldırıyor. Aralık toplantısında yeni bir faiz artırımı ihtimali oldukça düşük. Hizmetler enflasyonunda yaşanan düşüş, BoE’nin bu yıl daha da sıkılaşma ihtimalini ortadan kaldırıyor.” Önümüzdeki yaz sektör enflasyonu yüzde 3,5 ila 4’e ulaşacak.” “Düşmesini bekliyoruz. Hizmet sektörü enflasyonundaki yavaşlama ve ücret artışları dikkate alındığında BoE’nin Ağustos 2024’ten itibaren faiz indirimine başlayabileceğini öngörüyoruz.” dedi.

İngiliz düşünce kuruluşu Solution Foundation’ın Araştırma Direktörü James Smith, enflasyonun son iki yılın en düşük seviyesine gerilemesine rağmen yaşam maliyeti krizinin devam ettiğinin altını çizerek, “Enflasyondaki bu sert düşüş siyasetçiler tarafından memnuniyetle karşılanacak. Ancak,” dedi. Hayat pahalılığı krizinin bittiğini söyleyemeyiz çünkü İngiltere’de enflasyon oranı “Şok yüksek fiyatları miras aldı.” ifadelerini kullandı.

muratpasa-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu