Sağlık

En Tehlikeli Yağlardan Biri Olan Karın Yağları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Karın yağı, bel çevresinde toplanan fazla yağ anlamına gelir. Yalıtmak, şoku emmek ve gücü depolamak için vücut fonksiyonları için bir miktar yağa sahip olmak gerekli olsa da, çok fazlası israftır. Bu yazımızda göbek yağları hakkında bilmeniz gerekenleri ele alacağız.

Genellikle göbek yağı olarak adlandırılan “iç organ yağı” nedir?

Karın boşluğunda depolanan bir tür vücut yağıdır. Karaciğer, pankreas ve bağırsaklar gibi değerli organları çevreler, bu nedenle ‘iç organ’ adı verilir. Visseral yağ aslında o kadar da kötü değil. Bu yağlar ölçülü olduklarında organlarımız için yastık görevi görürler, izolasyon sağlarlar ve gerekli hormonları salgılarlar. Bununla birlikte, visseral yağ seviyeleri çok yükseldiğinde sorunlar ortaya çıkar.

Peki, aşırı göbek yağları ne gibi sorunlara yol açar?

Aşırı visseral yağ, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve hafif kanser türleri gibi durumların gelişme riskini artırır. Ayrıca metabolik sendrom, yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, bel çevresinde aşırı vücut yağı ve olağandışı kolesterol düzeylerini içeren bir dizi durumdur. Yüksek visseral yağ seviyelerinin varlığı genellikle bu sendromu gösterir.

Aslında, iç organlardaki yağlanma estetik bir yaygaradan daha fazlasıdır.

Çeşitli sağlık koşullarına neden olmada değerli bir rol oynar ve sağlıklı bir kilo ve yaşam tarzını savunmanın değerini vurgular. Uygun egzersiz, dengeli beslenme ve yeterli uyku, visseral yağı yönetmede ve azaltmada uzun bir yol kat edebilir.

Peki iç organ yağlarımızı nasıl ölçeriz?

İç organ yağ seviyenizi bilmek sağlığınızı korumak için değerlidir. Bunu ölçmenin iki yaygın yolunun ortasında görüntüleme teknikleri ve bel çevresi ve VKİ gibi daha kolay yöntemler yer alır.

BT taramaları ve MRG, iç organ yağını ölçmenin en doğru yoludur. Ancak, değerli oldukları için her zaman erişilebilir değildirler.

İç organ yağ seviyenizi ölçmenin en kolay yolu bel çevrenizi ölçmektir.

Erkekler için 40 inç ve kadınlar için 35 inç’in üzerindeki bir bel ölçüsü genellikle yüksek kabul edilir. BMI yaygın olarak kullanılan bir göstergedir, ancak bu ölçüm kas ve yağ arasında ayrım yapmaz.

Karın bölgesindeki yağlanma çeşitli nedenlerle ortaya çıkar. Bunlardan ilki yetersiz beslenmedir.

Aşırı işlenmiş yiyecekler, şekerli içecekler, alkol ve yüksek yağlı yiyecekler tüketmek iç organlarda yağ artışına neden olabilir. Bu tür yiyeceklerin kalorisi yüksektir, ancak beslenme maliyeti düşüktür, bu da artan iç organ yağı da dahil olmak üzere kilo alımına katkıda bulunur.

Diğer bir etken ise tüm hastalıkların temel nedeni olan gerilimdir.

Kronik gerginlik, visseral yağda artış da dahil olmak üzere kilo alımına neden olabilir. Stresli olduğunuzda vücudunuz, özellikle orta kısımda yağ birikmesine neden olabilen kortizol hormonunu üretir.

Uykusuzluk vücudumuzun dengesini bozan ve iç yağlanmayı etkileyen faktörlerden biridir.

Uykusuzluk, kilo alımı ve artan visseral yağ ile ilişkilidir. Bazı araştırmalar, uyku yoksunluğunun iştahı düzenleyen hormonları bozarak daha fazla yemenize neden olabileceğini düşündürmektedir.

Fiziksel hareketsizlik, iç organlardaki yağ artışı da dahil olmak üzere kilo alımına yol açar.

Düzenli fiziksel aktivite iç organ yağlanmasını önlemede çok değerlidir. Yürüme veya bisiklete binme gibi en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz veya koşu gibi yüksek yoğunluklu egzersiz 75 dakika yapılması önerilir. Ek olarak, kuvvet antrenmanı egzersizleri, metabolizmayı hızlandıran ve daha fazla kalori yakmaya yardımcı olarak visseral yağ birikimini önleyen kas kütlesini artırmaya yardımcı olabilir.

Bunun dışında, genleriniz kilo alma ve karın bölgenizde yağ depolama olasılığınızda rol oynayabilir. Ebeveynlerinizde yüksek düzeyde iç organ yağı varsa, sizde de olma olasılığı daha yüksek olabilir.

Bu nedenle iç organlarda yağ birikimini önlemek için yaşam tarzını değiştirmemiz gerekiyor.

Bu nedenle, sağlıklı bir diyet uygulamak, sistematik fiziksel aktivite yapmak, gerginliği yönetmek, yeterince uyuduğunuzdan emin olmak ve mümkünse bir sağlık uzmanının yardımıyla genetik risk faktörlerini ele almak değerlidir.

Kısacası göbek yağları sağlığınızı etkilediği için hafife alınmamalıdır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi göbek yağlarının belli bir miktar olması normal olsa da fazlası önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, istikrarlı bir diyet, sistematik eğitim ve gerginlik yönetimi tekniklerini rutininize dahil ederek, göbek yağını başarılı bir şekilde azaltabilir ve genel sağlığınızı iyileştirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu