Haber

Erzincan’daki madende siyanür ölçümleri yapıldı

Erzincan’ın İliç ilçesine bağlı Çöpler köyünde heyelanın meydana geldiği maden sahasında inceleme yapan bilim insanları, siyanür ölçümleriyle ilgili açıklama yaptı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Fazilet, bölgedeki gazetecilere yaptığı açıklamada, siyanürle ilgili soruların cevabını bulmak için bizzat sahada çalışmalar yaptıklarını ve tüm ölçümleri tek tek incelediklerini söyledi.

Ölçümlerin devam ettiğini belirten Fazilet, şöyle konuştu:

“Bu ölçümlerden aldığımız verilere baktığımızda mevcut değerlerin aslında siyanür açısından çok fazla risk oluşturmadığını gördük. Tabii bu burada kalmayacak. Ölçümler farklı şekillerde devam edecek. Noktasal ve bölgesel bazda yerler var. Buradaki sağlık çalışanlarına ve arama kurtarma ekibine koruyucu önlem alınması gerekiyor. Onların da önlem alması gerekiyor.” Biraz gözlemledik ve aynı zamanda bu konudaki bilgi gerekliliklerini de tamamlamaya çalıştık.

Şu anda malzeme sıkıntısı yok, onu da gördük. Konunun insan ve çevre sağlığı boyutuna baktığınızda çok büyük bir konu. Çok büyük bir kitle hareketi var. Farklı riskler de var. Bu sadece siyanür değil. “Bu risklerin hem siyanür düzeyinde hem de ağır metal düzeyinde, ayrıca çevre ve insan sağlığında, toprakta, havada ve suda bazı analizlerle takip edildiğini gördük.”

“Ölçümleri takip etmeye devam edeceğiz”

Erdem, konuyla ilgili önerilerini devlet yetkililerine sunduklarını belirterek, “Bizi bu nedenle buraya çağırdılar. Gerekli desteği vermeye devam edeceğiz. Biraz sabırlı olmak gerekiyor. Gördüğüm tablo” Şu anda verilere bakıldığında hem çevre sağlığı hem de insan sağlığı açısından çok acildir.” “Risk teşkil etmiyor ancak olağan takiplerin sürdürülmesinde fayda var. Bunu yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Hava ölçüm değerlerinin iyi durumda olduğunu belirten Erdem, “Aldığımız bilgiler uluslararası limitlerin oldukça altında. Şu anda öyle bir risk görünmüyor. Doğal olarak bu ölçümler devam ediyor. Bir uyarı gelirse” dedi. Veya farklı sonuçlar gelirse değerlendireceğiz.” söz konusu.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eczacılık Fakültesi, Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler (KBRN) Anabilim Dalı Doçenti. Dr. Sermet Sezigen, “İnsan sağlığını tehdit edecek düzeyde siyanür ölçülmedi” dedi. söz konusu.

Sahada çalışan personelin olası siyanüre maruz kalmaması için gerekli önlemlerin alındığını vurgulayan Sezigen, şöyle konuştu:

“İl Sağlık Müdürlüğümüz olası bir maruziyet durumunda Erzincan’daki referans KBRN hastanesine her türlü tedavi ve tahliye tedbirini almıştır. Ancak olası bir siyanür maruziyeti varsa tıbbi müdahale için gerekli ekipman ve işçiler burada mevcuttur.

Burada pek çok farklı disiplinden bilim insanı bir arada çalışıyor. Yaşam bilimleri ve sağlık bilimleri dahil. Bu noktada amacımız en uygun şekilde müdahale ederek bu olaya son vermektir. “Şu anda risk teşkil edecek bir siyanür seviyesi yok.”

haberkonak.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu