Haber

Irak Federal Mahkemesi, Bağdat’ın Erbil’e bütçe gönderme kararını iptal etti

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, merkezi yönetimin bütçeyi Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (KBY) devretme kararının anayasaya uygun olmadığına karar verdi.

Merkezi hükümetin KBY’ye bütçe gönderme kararının iptali için Yüksek Federal Mahkeme’ye başvuran Irak bağımsız Şii milletvekili Mustafa Sened, yaptığı basın açıklamasıyla davasının sonuçlandığını duyurdu.

Sened, Irak’ın en yüksek yargı kurumu olan Yüksek Federal Mahkeme’nin merkezi hükümetin bütçeyi KBY’ye devretme kararını anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal ettiğini kaydetti.

Mesut Barzani’den mahkeme kararına tepki

Mahkeme kararının ardından Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesud Barzani’den yazılı açıklama geldi.

Mahkemenin kararını “düşmanca” olarak nitelendiren Barzani, “Herkes bilmelidir ki, Kürtlerin hükümeti kurmak için kurulan ‘Devlet Koalisyonu’na (hükümeti oluşturan çatı örgüt) katılımının temelinde açık, şeffaf ve herkesin onayladığı bir program.Meşru bir hak olarak gördüğümüz KBY’nin mali bütçeyi Türkiye’ye göndermesi bu programın bir parçasıydı.Federal Mahkeme’nin kararı siyaset, hükümet ve hükümet için alışılmadık bir karardır. KBY nezdinde Irak’ta Devleti Yönetecek Koalisyon’un programında ‘Devrim Mahkemesi’nin yerini aldı.’ ifadelerini kullandı.

Muhammed Şii es-Sudani başkanlığındaki merkezi hükümetin yakın zamanda bütçeden KBY’ye takviye sağladığı öne sürüldü. Irak hükümetinin 2023 bütçesi onaylanmadan IKBY’ye para göndermesi bazı Şii partilerin eleştirilerine neden oldu.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi 15 Şubat 2022’de KBY’nin gaz ve petrol yasasının merkezi yönetim anayasasına aykırı olduğuna ve ihraç edilen petrol gelirlerinin Bağdat’a teslim edilmesi gerektiğine karar verdi.

habermarmaraereglisi.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu