Haber

İsrail, Suriye’deki askeri hedeflere saldırı düzenledi

İsrail ordusu, İsrail tarafından işgal edilen Golan Tepeleri’ne atılan füzelere karşılık olarak Suriye’deki askeri hedefleri vurduğunu açıkladı.

İsrail Savunma Güçleri’nden (IDF) pazar günü erken saatlerde yapılan açıklamada, Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece Golan Tepeleri’ne 6 roket atılmasının ardından Suriye topraklarının hedef alındığı kaydedildi. Açıklamada, Suriye’de bulunan roketatarların topçu ve insansız hava araçları tarafından vurulduğu, ayrıca Suriye ordusuna ait bir yerleşke, askeri radar sistemi ve topçu mevzilerinin de hava saldırıları ile hedef alındığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca İsrail ordusunun “kendi topraklarında meydana gelen olaylardan Suriye devletini sorumlu tuttuğu ve İsrail’in egemenliğini ihlal etmeye yönelik hiçbir girişime izin vermeyeceği” belirtildi.

Resmi olarak Suriye’nin bir parçası olan Golan Tepeleri, 1967’de İsrail ile Arap ülkelerinin karşı karşıya geldiği Altı Gün Savaşı’nda işgal edilmiş ve 1981’de Tel Aviv tarafından ilhak edilmiştir. Bu tek taraflı ilhak uluslararası toplum tarafından tanınmamaktadır. Ancak Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 2019 yılında dönemin Başkanı Donald Trump’ın yayınladığı bir kararname ile İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıdı.

İsrail füzelerinin Suriye’den müdahalesi

Suriye’deki haber kuruluşları başkent Şam yakınlarında patlamalar olduğunu bildirirken, Suriye Savunma Bakanlığı da İsrail’den gelen saldırılara hava savunma sistemlerinin karşılık verdiğini ve İsrail’den atılan bazı füzelerin önlendiğini bildirdi.

Suriye topraklarından Golan Tepeleri’ne atılan füzelerin herhangi bir hasara yol açmadığı belirtilirken, İsrail ordusu, füzelerden üçünün “İsrail kontrolündeki” bölgeye gittiğini, ikisinin boş yere düştüğünü bildirdi. üçüncüsü ise hava savunma sistemleri tarafından müdahale edildi.

Lübnan merkezli Al Mayadeen televizyonu, İran destekli Kudüs Tugaylarının füzelerin sorumluluğunu üstlendiğini bildirdi.

Saldırılar Ürdün’ü de etkiledi

Suriye ile İsrail arasındaki füze atışları Ürdün’ü de etkiledi. Ürdün ordusu Cumartesi akşamı Suriye sınırına yakın bir bölgede bir roketin patladığını ve kalıntılarının aynı bölgeye Ürdün topraklarına düştüğünü söyledi. Açıklamada, roket kalıntılarının herhangi bir ölü, yaralı veya hasara yol açmadığı da belirtildi.

Suriye tarafından füze atılmadan önce geçtiğimiz hafta Lübnan’ın güneyinden İsrail tarafına 30’dan fazla füze ateşlenmiş ve İsrail, Gazze Şeridi ve Lübnan’daki Hamas hedeflerini vurmuştu.

Sınır ötesi karşılıklı füze saldırıları, İsrail güvenlik güçlerinin Ramazan ayı boyunca İsrail’in Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da Filistinlilere şiddetli müdahalesinin ardından geldi. Suriye ile İsrail arasındaki saldırılar İslam’da Ramazan, Musevilikte Fısıh ve Hristiyanlıkta Paskalya günlerinde de yaşandı.

rtr, AFP / DCU, EC

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu