Sağlık

Sinir sıkışması bardak tutmayı bile engelliyor

Sinir sıkışması bardak tutmayı bile engelliyor

Sinir sıkışması şikayetleri uyuşukluk, ağrı ve keçeleşmeyle başlar ve sorun ilerledikçe güçsüzlük ve kas erimesine kadar ilerleyebilir. 40-60 yaş arası kadınlar, piyanist, kuaför, bilgisayar operatörü, bankacı, diş hekimi, heykeltıraş ve ev hanımı gibi ellerini çok kullanan kişilerde sinir sıkışmasının daha sık görüldüğünü hatırlatan Anadolu Sağlık Merkezi Beyin ve Sınır Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Göçmen, “Sinir sıkışmaları tedavi edilmezse günlük aktiviteler zorlaşabilir ve yürüme sorunları ortaya çıkabilir. Sinir sıkışması elde ise hastalar çanta taşıma, yazı yazma, bardak tutma gibi günlük aktiviteleri yaparken önemli zorluklar yaşarlar. Bacaklarda şiddetli sinir sıkışmasında hasta yürüyemez ve ayaklarını sürüklemeye başlayabilir. “Bu da takılıp düşme, merdiven çıkamama, araç kullanamama gibi sorunlara yol açabilir” dedi.

 

Prof., en sık görülen sinir sıkışmasının, el bileğinin orta ucunun sıkışmasıyla ortaya çıkan, karpal tünel sendromu olarak bilinen klinik durum olduğunu paylaştı. Dr. Selçuk Göçmen, “Ayrıca dirseğimizin dış kısmındaki ulnar sinirin ve dizimizin yan-dış kısmındaki peroneal sinirin basısına ait klinik tabloları da sık görülen sinir basıları arasında sayabiliriz.” Sinir sıkışmalarının nedenleri arasında şeker hastalığı, romatizmal hastalıklar, tiroid hastalıkları, menopoz, oturma ve duruş bozuklukları, kemiklerin kırılması veya yer değiştirmesi, hamilelik, obezite, ani kilo kaybı, tümörler, tekrarlayan yanlış hareketler, otururken ve yatarken yapılan yanlış durumlar, Sorunun görülme sıklığı. Başlıca faktörlerin bunlar olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof.

 

Şiddetli sinir sıkışması cerrahi olarak tedavi edilebilir.

Hafif ve orta dereceli sinir sıkışmasında uygulanan konservatif tedavinin sinir üzerindeki baskıyı ortadan kaldırmak olduğunu belirten Prof. Dr., tedavide antiinflamatuar ilaçların da verilebileceğini veya kortizon enjeksiyonlarının yapılabileceğini belirtti. Dr. Selçuk Göçmen, “Hastalar istirahat, rehabilitasyon veya diğer tedavilerle düzelmiyorsa ve yapılan muayenelerde ciddi sinir sıkışması tespit edilirse cerrahi tedavi uygun olabilir. Açık ameliyatta kesi yapılarak sinire baskı yapan bantlar kesilerek sinir serbest bırakılır. Endoskopik sistemde küçük bir kesi yapılarak bant endoskopik kamera ile içeriden kesilerek baskı kaldırılır. Her iki yöntem de genellikle lokal anestezi altında yapılır. “Ameliyat yaklaşık 30 dakika sürüyor ve hasta bir gün hastanede kalabiliyor” dedi.

 

Sinirleri korumanın 7 yolu

  • Sürekli klavye/fare kullanıyorsanız bileklerinizi uzun süre bükük tutmayın.
  • Oturma, yatma ve duruş durumlarınıza dikkat edin ve uzun süre yanlış pozisyonda kalmayın. Örneğin, uzun süre bağdaş kurarak veya bağdaş kurarak oturmayın.
  • Dirseklerinizi masaya ya da başka bir yere koyarak çalışmayın.
  • Ev hanımıysanız, tekrarlayan bez sıkma ve el emeği gibi yorucu hareketlerden her zaman kaçının.
  • Ellerinizle çok fazla ağırlık taşımayın ve bileklerinizi bükük tutmayın.
  • Bağları, eklemleri ve kasları güçlü tutmak için düzenli germe egzersizleri yapın.
  • Şeker hastalığınız, guatrınız veya romatolojik hastalığınız varsa rutin kontrollerinizi ihmal etmeyin.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu