Haber

‘Yükseköğretimde Üretken Yapay Zeka’ Toplantısı Yapıldı

Yükseköğretim Kurulu tarafından “Yükseköğretimde Üretken Yapay Zeka: Yükseköğretim Kurulu-Sektör Toplantısı” toplantısı gerçekleştirildi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar: “Dijitalleşme, yapay zeka ve büyük veri konularında uzun süredir yürüttüğümüz teknik çalışmalar somut adımlara dönüşmeye başladı.”

“Mikro yeterlilikler yükseköğretimin geleneksel öğrenme yapısının gözden geçirilmesine neden oluyor”

“Yükseköğretimde Üretken Yapay Zeka: Yükseköğretim Kurulu-Sektör Toplantısı” toplantısı, Yükseköğretim Kurulu tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, yapay zekanın yükseköğretim üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla iş dünyasının önde gelen şirketlerinin teknoloji yöneticileri ve rektörlerinin katılımıyla böyle bir toplantı düzenlediklerini söyledi. Bölüm profesyonellerinin bakış açısıyla eğitim. Yükseköğretim Kurulu bünyesinde dijitalleşme, yapay zeka ve büyük bilgi konularında uzun süredir yürütülen teknik çalışmaların somut adımlara dönüşmeye başladığını belirten Özvar, şöyle devam etti: “Dijital alandaki hızlı gelişmelere paralel olarak teknolojileri kullanarak Bilgisayar, Yazılım ve Yazılım Mühendisliği alanında ilgili tüm sektörlerde ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağını lisans düzeyinde karşılamayı hedefliyoruz.” Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümlerimizin yanı sıra 12 üniversitede lisansüstü düzeyde ‘Yapay Zeka Mühendisliği’ ve ‘Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği’ bölümleri açıldı. Önümüzdeki dönemde yapay zekaya dayalı yeni programların da açılması planlanıyor.” Özvar, dijitalleşen dünyada dijital güvenlik konusunun giderek önem kazanmasıyla birlikte bu alanda nitelikli orta personel yetiştirmek amacıyla Ankara, Ege, Gebze Teknik ve İstanbul Teknik Üniversiteleri bünyesinde 4 yeni Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu açtıklarını kaydetti. Okulların temel puanlarının çok yüksek seviyelerde olduğuna dikkat çekerek, “Bu, gençlerin, özellikle dijital alanda teknolojik gelişmeler konusundaki farkındalığının ülkemizde yüksek seviyede olduğunu gösteriyor.” Dedi.

Erol Özvar: “Dijitalleşme, yapay zeka ve büyük veri üzerine uzun süredir yürüttüğümüz teknik çalışmalar somut adımlara dönüşmeye başladı.”

Özvar, “Türkiye’de Yapay Zeka Konusunda 10 Uygulama ve Araştırma Merkezi Var”

Özvar, üniversitelerde dijital teknolojiler ve yapay zeka alanında eğitim ve öğretimdeki gelişmelerin yanı sıra bu alanda araştırmalara yönelik akademik birimlerin de kurulduğuna dikkat çekerek, Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde Bilişim Bilimi ve Yapay Zeka Enstitüsünün kurulduğunu belirtti. bunun en değerli örneğidir. Özvar ayrıca çeşitli üniversitelerde yapay zeka, robotik ve yapay zeka, tıpta yapay zeka, yapay zeka ve akıllı sistemler, yapay zeka ve bilgi analitiği, yapay zeka sistemleri ve veri bilimi gibi farklı isimlerde 10 Uygulama ve Araştırma Merkezinin bulunduğunu vurguladı. .

“Mikro yeterlilikler hızla yaygınlaşıyor”

Yükseköğretim Heyet Başkanı Özvar, yükseköğretim ve çalışma hayatı için dönüştürücü potansiyele sahip bir yenilik olarak nitelendirerek; Beceri, yeterlilik ve uzmanlık kazanma bağlamında öğrenenlere kısa vadeli, esnek ve daha erişilebilir fırsatlar sunan mikro sertifikaların, klasik öğretmenlik dereceleri ve sertifika programlarından farklı olarak yükseköğretimin klasik öğrenme yapısının gözden geçirilmesine neden olduğunu vurguladı. . Avrupa Kurulu’nun esnek ve kapsayıcı öğrenme fırsatları olarak tanımladığı, çeşitli kamu ve özel hizmet sağlayıcılar tarafından sunulan mikro yeterliliklerin Avrupa’da ve dünyada hızla yaygınlaştığını vurgulayan Özvar, Avrupa’daki gelişmelerle koordineli olarak, Yükseköğretim Alanında, Türk Yükseköğretim Sisteminde mikro yeterlilikler çerçevesi oluşturulacaktır. Geliştirme ve uygulama çalışmalarının Yükseköğretim Kurulu tarafından yürütüldüğünü belirtti. Özvar, “Çalışmaların sonunda paydaş görüşleriyle birlikte yapılacak değerlendirmelerle Avrupa Yükseköğretim Alanı’na uyumlu düzenlemeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz.”

“Yapay zeka tabanlı bilgi teknolojisine ve mobil yazılım tabanlı iletişime talep artacak.”

Özvar, dijital yeterliliklerdeki kazanımların üniversite dışı başarıların kayıt altına alınması, belirli standartların karşılanması ve mevzuat kapsamında akredite edilmesinin en kolay alanlar arasında yer aldığını söyledi. Özvar, yapay zeka tabanlı bilgi teknolojileri ve taşınabilir yazılım tabanlı iletişimin önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanacağını ve sadece mühendislik alanlarında değil, yükseköğretim hayatındaki diğer tüm sosyal ve beşeri alanlarda da daha fazla talep göreceğini belirterek, şunları vurguladı: bu iki alanın tüm programlara entegre edilmesi için çalışıyorlar. Erol Özvar, toplantının verimli geçmesini dileyerek katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür etti.

Sektör Temsilcilerinin Görüşleri

Yükseköğretim Heyet Başkanı Özvar’ın konuşmasının ardından iş dünyasının önde gelen şirketlerinin teknoloji yöneticileri ve toplantıya katılan rektörler, yükseköğretimde üretken yapay zeka konusunda görüş ve önerilerini aktardı. Bölüm temsilcileri yapay zekanın gerçek ve aktif kullanımının önemine dikkat çekerken, yapay zeka derslerinin müfredatta zorunlu olarak yer almasının gerekliliğini vurguladılar.

Faruk Eczacıbaşı: “Fırsatları değerlendirebilirsek ülke olarak ileriye doğru atılım yapabiliriz.”

Eczacıbaşı Holding İcra Kurulu Üyesi Faruk Eczacıbaşı, üretken yapay zekanın kullanımının yaygınlaşmasıyla toplumun her katmanında değişimler yaşanacağını belirterek, bu değişimin beşeri bilimler, sosyal bilimler, edebiyat, sanat ve ilahiyatın tüm alanlarına yayılacağını vurguladı. Yapay zeka alanında mimarinin önemli bir kesim olduğunu ancak onları asıl ilgilendiren şeyin burada üretilen eserleri kullanabilecek ve bunlara dayalı ürünler üretebilecek kitle olduğunu belirten Eczacıbaşı, “Eğitilecek kişilerin de bu alanda yetişeceğini öngörüyoruz. bu programlarda bunları iyi bir şekilde kullanabilecektir. “Bizim isteğimiz binlerce gencin bu araçları kullanarak kendi alanlarında çalışmasıdır.” sözlerini kullandı. Yapay zekanın en gelişmiş ülke ile en az gelişmiş ülke arasındaki farkın en aza indirilmesine fırsat yarattığına dikkat çeken Eczacıbaşı, “Fırsatları değerlendirebilirsek ülke olarak gençlerimizle her alanda atılım yapabiliriz. nesil.”

İş Bankası Yeni Nesil Girişimcilik Küme Lideri Barış Karakulluçcu, Türkiye’nin yapay zekada değerli girişimcileri olduğunu belirterek, çalışmalarıyla kısa süre sonra Türkler de dahil olmak üzere 1300’den fazla yapay zeka işletmesini tanımaya başladıklarını söyledi. Teknolojinin ve yapay zekanın sadece belli alanlarda değil her alanda olmazsa olmaz olması gerektiğine işaret eden Karakullukcu, “Gençlerimiz teknolojiye dair ne kadar çok uygulama üretirse biz o kadar mutlu olacağız. Teknolojinin bu trendini kaçırma lüksümüz yok. “Türkiye’nin Avrupa’nın değil, dünyanın en iddialı uygulamalarını hayata geçiren ülke olmasını istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

Cerebrum Tech’ten Ali Tan KutluayYapay zekanın gelişmesinden iş gücünün olumsuz etkilenmesini önlemek için insanları bir anda işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya bırakmak yerine, yapay zekadan faydalanma ve kullanma kapasitesinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Microsoft Türkiye Müşteri Deneyimi Lideri Barbaros Günay, bir haftada üretken yapay zeka konusunda uzman Yapabileceklerinin şimdi bir gün içinde yapılabileceğini ve personel ihtiyacının elbette azaldığını belirtirken, “Ancak, birçok insanın işini kendi başlarına kullanacak çalışanların da kullanma olasılığı var. yapay zeka vasat işler üretecek.” söz konusu. Günay, gençlere, “Bu araçları çok iyi kullanmaları lazım ama aynı zamanda kendi yaratıcılıklarını da katarak geliştirmeleri lazım çünkü kullandıkları araçlar kısa sürede kullanılamaz hale gelebilir” dedi. tavsiye etti.

Esas Holding CEO’su Çağatay Öz Doğru, Türkiye’nin gelişimi için teknoloji dallarına dayanan bir stratejinin gerekli olduğunu vurgulayarak, “Sanki tüm ülke tek bir teknopark gibi bir stratejiye ihtiyaç var. Bütün ülke teknoparkmış gibi çalışmalıyız. “Geleneksel endüstrilerle daha ileri gidemeyiz.” Şeklinde konuştu. Öz Doğru, teknoloji derslerinin tüm bölümlerde zorunlu olması gerektiğini belirterek, “Dünyanın ilk 10 teknoloji üssünden biri olmalıyız” dedi. görüşünü dile getirdi.

Levent Kızıltan, Türkiye Yapay Zeka Platformu AITR Eş Başkanı Yapay zekanın sadece teknolojik değerlerine odaklanmamamız gerektiğini çünkü bu gelişmenin ülkeler arasındaki bağlantılardan bireyler arasındaki ilişkilere kadar tüm sosyal yapıyı ve dünyayı değiştirdiğini kaydetti. Toplumu ve bireyi dönüştüren yapay zekanın etkisinin tüm öğrencilere anlatılması ve farkındalık yaratılması gerektiğini vurgulayan Kızıltan, kendi dilimizde geliştirilebilecek derin öğrenme modellerinin yapay zeka üzerindeki yüksek maliyetine dikkat çekti ve şunları söyledi: Bu konuda çalışan kurumlardan destek bekliyoruz.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sabri GökmenlerAyrıca T Teknolojiye dayalı kalkınma atılımının altyapısını oluşturacak mühendislere ihtiyaç olduğunu belirterek, “Öncelikle dijital, veri ya da bilişim okuryazarlığının en üst düzeye çıkarılması gerekiyor. Bu olmadan mühendisliğin katkısı yetersiz kalacaktır. Bilgisayar, bilişim, veri ve yapay zeka mühendisleri de yetiştirmeliyiz. Niceliğe değil niteliğe odaklanmamız lazım dedi.

Amazon Web Services’ten (AWS) Kıvanç Uslu,Yapay zekanın gelişimindeki en büyük katalizörün bulut bilişim olduğuna işaret ederek, bulut bilişimin de müfredatta yer alması gerektiğini kaydetti.

KPMG İcra Komitesi Lideri Murat Alsan Eğitim alanında akademik hayatta birikmemiş bilgi ve tecrübenin bulunduğunu ancak “doktora” kuralı gereği bu bilgiye sahip kişilerin öğrencilere ders veremeyeceğini söyledi. Alsan, branştaki yeterliliklerin öğrencilere aktarılması amacıyla bu zorunluluğun kaldırılabileceğini belirtti.

Ford-Otosan Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Hayriye Karadeniz Türk üniversitelerinde temel bilimler alanında uygun eğitim verildiğini ve Türkiye’nin bu alanda üretici kümeye girme fırsatının bulunduğunu vurguladı. Karadeniz, artık bilgisayar ve yazılımın yanı sıra robot ve makinelerin de var olduğuna dikkat çekerek, kullanıcıların yetkinliklerinin arttırılmasının şart olduğunu ifade etti.

Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, İşin sadece teknolojik tarafıyla uğraşmanın yeterli olmayacağını anlattı. Toplumun her kesiminde farkındalık yaratılması gerektiğine işaret eden Mantar, “Katma değerli hizmetleri nasıl elde edebiliriz diye düşünmemiz lazım.” söz konusu.

İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kürşat AydoğanProgramların dar değil geniş olması gerektiğini belirterek, gençlerin daha geniş perspektiften bakabilecekleri müfredatlar oluşturulmasının önemine değindi.

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti, Endüstrinin ilk kez akademinin önünde olduğunu belirterek, “Yapay zekanın katma değere dönüşmesi için araştırmaya devam etmemiz ve kullanıcının ötesine geçmemiz gerekiyor. Yapay zekayı anlayıp doğru kullanmakta sorun yok ama onu katma değer üretecek şekilde tasarlamamız ve kullanıcı değil, üretici olmamız gerekiyor. Bu nedenle araştırmaya daha fazla önem vermemiz gerekiyor” dedi. sözlerini kullandı.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Yapay zeka okuryazarlığının öğrencilere doğru şekilde aktarılmasının önemine işaret ederek, “toplum nezdinde faydalı kullanım alanlarının öne çıkarılması gerekiyor.” söz konusu.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, Yapay zeka projelerine büyük önem verdiklerini ve destek verdiklerini anlattı. Önümüzdeki dönemde yapay zeka toplantısı yapacaklarını belirten Kök, bu toplantının misyonunu, stratejisini ve paydaşlarını belirlediklerini ve yakın zamanda açıklayacaklarını belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci Yapay zekanın sağlık ve hukuk da dahil olmak üzere tüm alanlara yayılabileceğine dikkat çekerek, “Öğrencilerimiz bu teknolojiyi kullanmalı, ancak doğru ve yanlış arasında ayrım yapmak için oluşum olmalı.” Dedi. söz konusu. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, konuşmaların ardından yaptığı kapanış değerlendirmesinde, toplantının son derece verimli geçtiğini, önerileri dikkatle inceleyip değerlendireceklerini belirtti. Özvar, katılımlarından dolayı tüm temsilcilere teşekkür ederek, “Toplantının yükseköğretim sistemimize, iş dünyamıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi. Toplantıya Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu da katıldı. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

haber-dinar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu